vredi probati
Kolač idealan za praznike: Uspeva i početnicima, a spoj bele čokolade i džema daje ukus kojem niko neće odoleti
Postupak je jednostavan, pregledan i odličan čak i za početnike.
Ako volite deserte koji izgledaju efektnije nego što zapravo zahtevaju truda, ove korpice sa belom čokoladom i džemom od šumskog voća biće vaš novi favorit. Mekane, mirisne, punjene džemom i prelivenе lepljivom, sjajnom belom čokoladom, idealne su za slave, praznike, rođendane ili kada želite nešto „na brzinu“, a da izgleda kao da je stiglo iz poslastičarnice.
Količina je dovoljna za oko 34 komada, a postupak je jednostavan, pregledan i odličan čak i za početnike.
Sastojci:
Za smesu:
- 100 ml vode
- 100 g margarina ili maslaca
- 50 g šećera
- 1 kašika arome vanile
- 150 g bele čokolade (može i posna)
- 200 g mlevenog keksa
- 75 g mlevenih pečenih lešnika
Još:
- kokos za valjanje
- džem po želji (šumsko voće, malina, jagoda…)
- Za glazuru:
- 150 g bele čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
1. Napravite osnovnu smesu
- U šerpicu sipajte vodu i dodajte:
- iseckan margarin
- šećer
- aromu vanile
- belu čokoladu izlomljenu na kocke
Zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se sastojci potpuno ne otope i masa ne proključa.
Skinite sa vatre i odmah umešajte mleveni keks i mlevene lešnike.Dobro sjedinite, pa ostavite smesu da se prohladi na sobnoj temperaturi. Kada se blago stegne, stavite je u frižider na kratko – taman toliko da bude pogodna za oblikovanje, ali ne previše čvrsta.
2. Oblikovanje kuglica
Kašičicom uzimajte manje količine smese i formirajte kuglice (oko 19 g za manju, elegantnu veličinu).
Kuglice uvaljajte u kokos i poređajte na tacnu.
3. Oblikovanje korpica
Uz pomoć malog kalupa prečnika oko 4 cm (modla za pogačice, keks ili sl.) svaku kuglicu utisnite tako da poprimi oblik korpice. U sredini napravite udubljenje prstom ili drškom varjače.
Ako želite veće, niže korpice – koristite kalup prečnika 5 cm.
Sve formirane korpice vratite u frižider da se dodatno učvrste.
Punjenje i završna dekoracija
1. Priprema džema
Džem zagrejte kratko u mikrotalasnoj da postane tečniji. Sipajte ga u kesu za ukrašavanje (ili običnu kesicu kojoj odrežete vrh). Vodite računa da otvor bude mali.
Napunjene korpice ispunite džemom do polovine.
2. Priprema glazure
Belu čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari. Dodajte kašiku ulja i dobro izmešajte da masa bude glatka i sjajna.
Prespite čokoladu u drugu kesicu i lagano napunite korpice do vrha.
3. Dekoracija sa džemom
Na vrh svake korpice istisnite 2-3 kapljice džema. Čačkalicom prošarajte površinu da dobijete mramorni efekat.
Radite brzo – i bela čokolada i džem se brzo stežu.
4. Ohladite i poslužite
Korpice stavite u frižider dok se potpuno ne stegnu. Idealne su posle hlađenja, kada se glazura stvrdne, a unutrašnjost ostane mekana i mirisna.
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




